Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΝΑΙ στον έρωτα ως αξία... [Ρολαν Μπαρτ]

"Παρά τις δυσκολίες της προσωπικής μου ιστορίας, παρά τις στενοχώριες, τις αμφιβολίες, τις απελπισίες, παρά την έντονη διαθεσή μου να ξεφύγω απ' όλα αυτά, δεν παύω να λέω μέσα μου ΝΑΙ στον έρωτα ως αξία. Ποικίλα συστήματα εκφέρουν επιχειρήματα για να απομυθοποιήσουν, να περιορίσουν, 
να αποχρωματίσουν κοντολογίς να υποτιμήσουν τον έρωτα. Ακούω τα επιχειρήματα αυτά και εν τούτοις επιμένω. Συσχετίζω τις υποτιμήσεις του έρωτα με ένα είδος σκοταδιστικής ηθικής, με ένα φαρσοειδή ρεαλισμό, καταστάσεις εναντίον των οποίων επικαλούμαι τον εμπράγματο χαρακτήρα της αξίας. 
Στα "στραβά" του έρωτα αντιτάσσω μια κατάφαση: κατάφαση σε ό,τι υπάρχει μέσα του που αξίζει. 
Αυτή η ισχυρογνωμοσύνη αποτελεί έκφραση της ερωτικής διαμαρτυρίας. Κάτω από την ενορχηστρωμένη παράθεση των "σοβαρών λόγων" για τους οποίους πρέπει να αγαπούμε χωρίς να είμαστε ερωτευμένοι κτλ. ακούγεται μια πεισματάρικη φωνή που διαρκεί λίγο περισσότερο: η φωνή του ερωτικού Άτρεπτου.
Ο κόσμος αντιμετωπίζει κάθε εγχείρημα υπό το πρίσμα μιας διαζευκτικής κρίσης:
επιτυχία - αποτυχία, νίκη - ήττα. 
Εγώ πρεσβεύω μιαν άλλη λογική: είμαι ταυτόχρονα και κατα τρόπο αντιφατικό ευτυχισμένος και δυστυχισμένος. Για μένα το νόημα της "επιτυχίας" και της "αποτυχίας" είναι συμπτωματικό, παροδικό (πράγμα που δεν αποκλείει την σφοδρότητα των επιθυμιών ή των πόνων μου). Αυτό που με εμψυχώνει, τυφλά και πεισματικά, δεν έχει να κάνει με τακτικές. Αποτραβιέμαι από την περιοχή της σκοπιμότητας."

Το ερωτικό Άτρεπτο από τα "Αποσπάσματα του ερωτικού λόγου" του Ρ. Μπαρτ είναι η απόλυτη κατάφαση. Ενάντια στους πάντες και τα πάντα...

  
[Περιμένουμε τα δικά σας Ναι, στέλνοντας βίντεο/κείμενο στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.olatanaitoukosmou@gmail.com] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου