Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Damn Meryl Streep! Απλά θεά...


Η αλήθεια είναι ότι η Αμερική είχε να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη. 
Όμως η εκλογή τελικά δεν παύει να είναι θλιβερή. 
Από πολιτικά σχόλια χορτάσαμε βέβαια, όπως κι απο "ειδήμονες" εγχώριους ή μη. 
Το ουσιαστικότερο σχόλιο όμως, εύστοχο, εμπνευσμένο, ηθικό, ανήκει στη Meryl Streep. 
Που όσα βραβεία κι αν της δώσουν πάλι λίγα είναι... 
Η Meryl Streep τιμήθηκε στις Χρυσές Σφαίρες που απονεμήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (09.01.2017) με το βραβείο Cecil B. DeMille και στην ομιλία της είχε πολλά να πει για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ακούστε την πολυ μικρή (μόνο 6 λεπτά) ομιλία της, αλλά ταυτόχρονα και τόσο μεγάλη!

Παραλαμβάνοντας το βραβείο για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο, η Meryl Streep ξεκίνησε να απαριθμεί τους σπουδαίους ηθοποιούς που βρίσκονταν στην ίδια αίθουσα με εκείνη, κάποιοι από τους οποίους ήταν προτεινόμενοι για Χρυσή Σφαίρα, που δεν γεννήθηκαν ούτε μεγάλωσαν στο Χόλιγουντ αλλά έφτασαν ως εκεί, να κάνουν καριέρα και να προσφέρουν συγκινήσεις.

«Τι είναι το Χόλιγουντ; Ένα μάτσο άνθρωποι από άλλα μέρη. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα και πήγα σε δημόσιο σχολείο του Νιου Τζέρσεϊ, η Βαϊόλα (σ.σ. Βαϊόλα Ντέιβις που της παρέδωσε το βραβείο Cecil B. DeMille) γεννήθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, η Σάρα Πόλσον γεννήθηκε στη Φλόριντα και μεγάλωσε από μια ανύπαντρη μητέρα στο Μπρούκλιν, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ είναι ένα από τα 7-8 παιδιά του Οχάιο, η Έιμι Άνταμς γεννήθηκε στην Ιταλία, η Νάταλι Πόρτμαν γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Πού είναι τα πιστοποιητικά γέννησής τους; 
Η Ρούθ Νέγκα γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα, μεγάλωσε στην Ιρλανδία, ο Ράιαν Γκόσλινγκ όπως όλοι οι καλοί άνθρωποι είναι Καναδός και ο Ντέβ Πατέλ γεννήθηκε στην Κένυα και μεγάλωσε στο Λονδίνο. 
Το Χόλιγουντ αποτελείται από αλλοδαπούς και outsiders. Αν τους διώξετε όλους αυτούς, δεν θα έχετε τίποτα να παρακολουθήσετε, παρά ποδόσφαιρο και μικτές πολεμικές τέχνες… οι οποίες δεν είναι καν τέχνες».

Και φυσικά αποθεώθηκε απ’ όλους!

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί! Η μοναδική δουλειά του ηθοποιού, είπε, είναι να ενσαρκώνει τις ζωές ανθρώπων που είναι "διαφορετικοί από εμάς". 
Και αναφέρθηκε σε μια ερμηνεία που τη συγκλόνισε όχι γιατί ήταν καλή, το αντίθετο. «Έκανε το κοινό της να γελάσει και να δείξει τα δόντια του.
Ήταν η στιγμή εκείνη που το πρόσωπο που ζητήθηκε να καθίσει στην πιο αξιοσέβαστη θέση της χώρας μας μιμήθηκε έναν ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες, κάποιον που δεν μπορούσε να "απαντήσει". Μου ράγισε την καρδιά όταν το είδα και δεν μπορώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Γιατί δεν ήταν σε ταινία αλλά στην πραγματική ζωή. Και όταν γίνεται από κάποιον που έχει εξουσία, είναι σαν να δίνει την άδεια σε άλλους να κάνουν το ίδιο. 
Η έλλειψη σεβασμού φέρνει έλλειψη σεβασμού και η βία φέρνει βία. Και όταν οι ισχυροί χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να εκφοβίζουν, όλοι χάνουμε».Τι να πει κανείς για αυτή τη γυναίκα. "Damn Streep", 
όπως την προσφώνησε η επίσης εξαιρετική Viola Davis, δίνοντάς της το βραβείο. Damn Streep! Πράγματι.
Damn Meryl Streep! 
Αυτή τη γυναίκα που πέρα από τις ερμηνείες της, ακόμη και οι επιλογές των ταινιών της αποτελούν ενίοτε πολιτικοκοινωνικό σχόλιο ή μήνυμα, ο Πρόεδρος της Αμερικής τη χαρακτήρισε υπερεκτιμημένη. 

Εγώ απλά θα κλείσω με την τελευταία φράση της: 
As my friend, the dear departed Princess Leia, said to me once:  

"Take your broken heart, make it into art."


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου