Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Για μένα τα βιβλία θα είναι πάντα από τα καλύτερα δώρα.

Για μένα τα βιβλία θα είναι πάντα από τα καλύτερα δώρα. Προτάσεις για τις γιορτές, κάποια από αυτά που διάβασα πρόσφατα. Εκτός από όλα τα βιβλία της ανατρεπτικής ιδιοφυΐας, που λέγεται Αlice Miller, για όποιον έχει ψυχοθεραπευτική διάθεση, προτείνω και μοιράζομαι κάποια άλλα που ξεχώρισα, με αγαπημένα μου αποσπάσματά τους. 



Τόνι Μόρισον "Αγαπημένη"

Η βραβευμένη με Νόμπελ συγγραφέας, σε ένα μυθιστόρημα που σε κρατάει από το πρώτο λεπτό με την κοφτή και γεμάτη λυρισμό γλώσσα του. Η ιστορία εκτυλίσσεται στα μέσα του περασμένου αιώνα στο Κεντάκυ και είναι ένα γοητευτικό παραμύθι. Ήρωες, εξεγερμένοι μαύροι, απελπισμένοι, ερωτευμένοι, παντοδύναμα πνεύματα. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί, ανεπιτυχώς κατα την ταπεινή μου γνώμη, και στον κινηματογράφο.  

"Το μέλλον ήταν ηλιοβασίλεμα· το παρελθόν κάτι που έπρεπε να μείνει πίσω. Κι αν δεν έμενε πίσω, ε, τότε θα'πρεπε να το ξεριζώσεις. Ζωή σκλάβου· ζωή ελεύθερη – κάθε μέρα ήταν δοκιμή και κρίση. Πουθενά δεν μπορούσες να βασιστείς σε έναν κόσμο όπου ακόμα και όταν ήσουν λύση, ήσουν πρόβλημα."

"Είναι φίλη του νου μου. Με μάζεψε, φίλε μου. Τα κομμάτια που είμαι, τα μάζεψε και μου τα ξανάδωσε με τη σωστή σειρά. Είναι ωραίο, ξέρεις, να έχεις μια γυναίκα που να 'ναι φίλη του νου σου."


 Ζοζέ Σαραμάγκου "Το κατἀ Ιησούν Ευαγγέλιον"



Συγγραφέας που αγαπώ ιδιαίτερα και έχω διαβάσει και τα περισσότερα βιβλία του. 

Η διαφορά του από τα γνωστά Ευαγγέλια είναι ότι ο "ευαγγελιστής" Σαραμάγκου έχει τη δική του αιρετική αλλά απολύτως αληθοφανή άποψη για τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης. Το βιβλίο όμως αυτό δεν είναι μια θεολογική πρόταση. Είναι ένα συναρπαστικό, αντιδογματικό μυθιστόρημα, γεμάτο ευρήματα, ανατροπές και οικείους χαρακτήρες.


"Δεν είναι που θέλεις να πεις αγάπη και δεν σου φτάνει η γλώσσα, είναι που έχεις γλώσσα και δεν σου φτάνει η αγάπη."

Ερώτηση Ιησού, στον πατέρα του:
"Πότε θα έρθει, Κύριε, η μέρα που θα στραφείς σε μας για να αναγνωρίσεις τα λάθη σου ενώπιον των ανθρώπων..."

Διάλογος Ιησού – Παναγίας, για θυσία αρνιού στο θεό κατά το έθιμο του Πάσχα. 
Τον κατηγόρησε η μητέρα του, η Παναγία, ότι βρίσκεται υπό την εξουσία του Διαβόλου επειδή θέλησε να σώσει το αρνί και να μην τηρήσει το έθιμο. 
Κι η αφοπλιστική, κατά τη γνώμη μου, απάντηση του Ιησού: 
"Αν χάρη στην εξουσία του Διαβόλου αυτό το αρνί γλίτωσε τη ζωή του, κάτι κερδήθηκε σήμερα στον κόσμο."

"Είπε ο Ιησούς, περιμένω, Τι, ρώτησε ο Θεός, Να μου πεις πόσο θάνατο και πόνο θα στοιχίσει η νίκη σου πάνω στους άλλους θεούς, με πόσο θάνατο και πόνο θα ξεπληρωθούν οι μάχες που, στο όνομα το δικό σου και το δικό μου, θα πολεμήσουν οι άνθρωποι που θα πιστέψουν σε μας, ενάντια σε άλλους ανθρώπους."

Και το τέλος του Ιησού στο σταυρό: 
"Κραύγασε προς τον ανοιχτό ουρανό, όπου ο Θεός χαμογελούσε, Άνθρωποι, συγχωρήστε τον, γιατί δεν ξέρει τι κάνει." 




Μ. Λ Στεντμαν ''Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς"

 Μια απίστευτα συγκινητική ιστορία που μοιάζει να έχει όντως γραφτεί, σε έναν ψηλό, ερημικό φάρο. Πετυχημένη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη με δυο πραγματικά υπέροχες ερμηνείες. 

"Μερικές φορές μια συμφωνία να ξεχάσεις είναι εξίσου σημαντική με μια υπόσχεση να θυμάσαι"..

Μεγάλη φιλοσοφία ζωής αυτά τα λόγια...
"Για να συγχωρέσεις αρκεί μια φορά. Την κακιά την κρατάς κάθε μέρα όλη μέρα. Είσαι αναγκασμένος να θυμάσαι συνέχεια όλα τα άσχημα. Θα έπρεπε να φτιάξω μια λίστα, μια πολύ μακριά λίστα, και να φροντίζω να μισώ όσο πρέπει όσους περιλαμβάνονται σε αυτή. Και επίσης να τους μισώ καλά!
Όχι. Έχουμε πάντα επιλογή. Όλοι μας."




"Παρακολουθεί τον ωκεανό να παραδίδεται στη νύχτα, γνωρίζοντας οτι το φως θα ξαναβγεί."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου